Asta înseamnă că găsim mereu noi modalități de a ne lăsa în gardă pentru că actorii răi să ne cerceteze datele.

Vă amintiți când ați distribuit agenda cu acea nouă aplicație la modă? Sau când ați postat fotografii pe rețelele de socializare? Aceste acțiuni pot avea consecințe care slăbesc securitatea pentru noi și pentru persoanele de care ne pasă precum si de  integritatea companiilor.

Vijay Balasubramaniyan, directorul executiv al Pindrop, o firmă de securitate care dezvoltă tehnologie pentru detectarea apelurilor telefonice frauduloase, a spus că ar trebui să ne amintim întotdeauna că orice piesă din identitatea noastră pe care o postăm online ar putea fi folosită în cele din urmă de fraudatori pentru a ne deturna conturile online.

„Identitatea digitală, care cuprinde toate imaginile, videoclipurile și sunete, va permite fundamental hackerilor să creeze o persoană completă care să arate exact ca dvs, fără ca dvs să fiți în imagine”, a spus el.

Iată deci câteva dintre cele mai importante linii directoare – cum ar fi consolidarea parolelor și minimizarea datelor partajate de camera telefonului dvs. – pentru a vă menține în siguranță pe dvs. și pe cei dragi în viitorul apropiat.

Mă refer la acestea drept cele cinci porunci tehnologice în speranța că le veți aminti de parcă ar fi o regulă de neclintit.

Nu trebuie să utilizați parole slabe

Să vorbim despre o igienă necorespunzătoare a parolelor. Aproximativ 45 la sută dintre noi folosesc parole slabe de cel puțin opt caractere, potrivit unui sondaj realizat de Security.org, o firmă de cercetare. (Patruzeci la sută au folosit „Covid” în parolele lor anul trecut.) Majoritatea au recunoscut, de asemenea, reutilizarea parolelor pe diferite site-uri.

Acest lucru deschide ușile pentru multe probleme de securitate. Parolele slabe pot fi ușor ghicite de piraterii care încearcă să aibă acces la contul dvs. Și dacă utilizați aceeași parolă pentru mai multe site-uri, cum ar fi contul dvs. bancar, contul de cumpărături țintă și Facebook, tot ce trebuie este ca unul dintre aceste site-uri să fie piratat pentru a face toate aceste conturi vulnerabile.

Pentru majoritatea oamenilor, cea mai simplă soluție este un manager de parole, un software care ajută la generarea automată de parole lungi și complexe pentru conturi. Toate parolele sunt stocate într-un seif accesibil cu o parolă principală. Instrumentul nostrum  preferat este 1Password, care costă 146.88 RON pe an, dar există și administratori de parole gratuite, cum ar fi Bitwarden.

Cealaltă opțiune este să notați parolele pe o bucată de hârtie stocată într-un loc sigur. Asigurați-vă că parolele sunt lungi și complexe, cu câteva litere, cifre și caractere speciale.

Utilizați autentificarea multifactor

Indiferent cât de puternică creați o parolă, hackerii o pot obține în continuare dacă încalcă serverele unei companii care conțin informațiile dvs. De aceea, experții în securitate recomandă autentificarea multifactor, cunoscută și sub numele de verificare în doi pași.

Iată cum a funcționat în general autentificarea cu doi factori: Spuneți, de exemplu, că introduceți numele de utilizator și parola pentru contul dvs. bancar online. Acesta este Pasul 1. Banca trimite apoi un mesaj text către telefonul dvs. cu un cod temporar care trebuie introdus înainte ca site-ul să vă permită să vă conectați. Acesta este Pasul 2. În acest fel, vă dovediți identitatea având acces la telefon și acel cod.

Permiteți-ne să vă ajutăm să vă protejați viața digitală

O mică întreținere a dispozitivelor și a conturilor dvs. poate contribui la menținerea securității împotriva încercărilor nedorite ale părților externe de a vă accesa datele. Iată un ghid pentru câteva modificări simple pe care le puteți face pentru a vă proteja pe dvs. și informațiile dvs. online.

  • V-ați considerat vreodată un manager de parole? Ar trebui.
  • Există, de asemenea, multe modalități de a îndepărta urmele pe care le lăsați pe internet.

Nu trebuie să supraîncărcați

Mulți dintre noi ne bazăm pe smartphone-urile noastre pentru camerele noastre de zi cu zi. Dar smartphone-urile noastre colectează o mulțime de date despre noi, iar software-ul camerei poate nota automat locația noastră atunci când facem o fotografie. Acesta este mai des un risc potențial de siguranță decât un beneficiu.

Să începem cu pozitivele. Când permiteți camerei dvs. să vă eticheteze locația, aplicațiile de gestionare a fotografiilor, cum ar fi Fotografiile Apple și Google Foto, pot sorta automat imaginile în albume în funcție de locație. Acest lucru este util atunci când plecați în vacanță și doriți să vă amintiți unde ați fost când ați făcut un instantaneu.

Dar când nu călătoriți, etichetarea locației dvs. pe fotografii nu este grozavă. Să presupunem că tocmai v-ați conectat cu cineva într-o aplicație de întâlniri și i-a trimis mesaje text unei fotografii a câinelui tău. Dacă funcția de localizare a fost activată când ați făcut fotografia, persoana respectivă ar putea analiza datele pentru a vedea unde locuiți.

Doar pentru a fi în siguranță, asigurați-vă că funcția de localizare a fotografiei este dezactivată în mod implicit:

  • Pe iPhone, deschideți aplicația Setări, selectați Confidențialitate, apoi Servicii de localizare și, în cele din urmă, Cameră foto. Sub „Permiteți accesul la locație”, alegeți „Niciodată”.
  • Pe Android, în aplicația Cameră foto atingeți pictograma Setări care arată ca o roată dințată. Derulați la „etichetați locațiile” și comutați în poziția oprit.

Puteți alege să activați temporar funcția de localizare pentru a vă documenta vacanța, dar nu uitați să o dezactivați când călătoria dvs. se termină.

Nu trebuie să distribuiți date despre prieteni

Aceasta este o lecție pe care trebuie să o învățăm din nou și din nou: în general, nu este o idee bună să oferiți informații despre prietenii dvs. atunci când utilizați site-uri web și aplicații, în special cu mărci necunoscute.

De exemplu, când partajați agenda cu o aplicație, puteți furniza companiei respective numele, numerele de telefon, adresele de domiciliu și informațiile de e-mail ale tuturor persoanelor de contact. Când partajați agenda cu o aplicație pentru a invita pe alții să se alăture, oferiți informațiile celorlalți chiar dacă aceștia aleg să nu accepte invitația.

Există modalități mai amabile decât partajarea agendei pentru a afla dacă prietenii dvs. folosesc un serviciu nou – cum ar fi să ii întrebați direct.

Nu uitați să rămâneți sceptici

Toți experții în securitate au convenit asupra unei reguli generale: să nu ai încredere în nimeni.

Când primiți un e-mail de la cineva care vă solicită informațiile personale, nu faceți clic pe niciun link și contactați expeditorul pentru a întreba dacă mesajul este legitim. Frauderii pot încorpora cu ușurință e-mailurile cu programe malware și pot identifica banca dvs.,

Deasemenea,  KOSMIK SYSTEMS  vă oferă  soluții  eficiente și optime pentru  securitatea cybernetica  la care poate nici nu v-ați gândit vreodată.  Dacă vreți  să  aflați  mai multe vă invităm să dați CLICK AICI  pentru  mai multe detalii  și să vă arătăm cum vă putem ajuta. 

Dacă aveți dubii, renunțați la partajarea datelor. Companiile și băncile au experimentat tehnologii de detectare a fraudei care vă ascultă vocea pentru a vă verifica identitatea. La un moment dat, puteți interacționa chiar și cu reprezentanții serviciului clienți la apelurile video. Cei mai sofisticati fraudatori ar putea folosi în cele din urmă mass-media pe care o postați online pentru a crea un deepfake sau un videoclip sau un clip audio generat de computer care vă imită. Deși acest lucru ar putea părea alarmist, deoarece falsurile profunde nu sunt o preocupare imediată, o doză sănătoasă de scepticism va ajuta să supraviețuim viitorului.