Aveți nevoie de o strategie de rezervă pentru a testa planul de recuperare în caz de dezastru al companiei dvs. și, în ciuda reputației sale de fiabilitate, administratorii trebuie totuși să facă backup. O strategie solidă de backup ar trebui, de asemenea, să restabilească obiectele individuale ale utilizatorului pentru a ține cont de erorile umane. Sunt necesare șapte comenzi de salvare pentru a face backup cu succes al sistemului: SAVSYS, SAVCFG, SAVSECDTA, SAVLIB, SAVCHGOBJ, SAVDLO și SAV. Faceți din copia de rezervă o descărcare rapidă familiarizându-vă cu aceste comenzi de salvare și cu frecvența optimă.

Salvați comenzile pentru sistemul dvs.

Comanda Salvare sistem (SAVSYS) este utilizată pentru a face o copie de rezervă a codului intern licențiat, a sistemului de operare, a profilurilor, a obiectelor de configurare și a autorităților în obiecte și trebuie să fie executată într-o stare restricționată. SAVSYS se face cel mai bine după ore sau în weekend, de obicei o dată pe lună sau după o actualizare majoră a sistemului de operare, după instalarea programelor licențiate sau după instalarea corecțiilor temporare ale programului (PTF).

Salvați comenzi pentru datele dvs. de afaceri

Comenzile Salvare bibliotecă (SAVLIB) și Salvare obiecte modificate (SAVCHGOBJ) fac backup pentru datele din sistemul de fișiere bibliotecă. Utilizați aceste două comenzi împreună pentru a furniza copii de siguranță complete ale bibliotecilor dvs. SAVLIB face backup pentru o întreagă bibliotecă în timp ce SAVCHGOBJ face backup doar pentru obiectele care s-au schimbat de la ultimul SAVLIB. Cât de des executați aceste comenzi depinde de cât de des se schimbă o bibliotecă. Cea mai bună practică este să faceți un SAVCHGOBJ împotriva bibliotecilor de date, surse și programe zilnic și să salvați toate bibliotecile complet folosind comanda SAVLIB o dată pe săptămână.

Sfaturi de rezervă

Pe lângă comenzile de salvare, utilizați aceste sfaturi pentru a evita greșelile obișnuite:

 • Utilizați dispozitive hardware de capacitate adecvată pentru backup
 • Utilizați unități de disc oglindite și RAID pentru a reduce șansele de defecțiuni hardware
 • Utilizați sistemele CBU pentru o disponibilitate ridicată și economisiți-vă pe sistemul secundar
 • Utilizați jurnalul IBM i al fișierelor fizice
 • Utilizați funcția de salvare în timp ce este activă
 • Efectuați copii de rezervă atunci când nimeni nu folosește sistemul
 • Asigurați-vă că aveți o facilitate de stocare în afara site-ului pentru conținutul dvs. multimedia
 • Incorporați biblioteci de benzi virtuale (VTL) și evitați în afara site-ului toate împreună
 • Mențineți mai multe rotații sau generații pentru copii de rezervă similare
 • Păstrați-vă profilurile de securitate într-un loc sigur
 • Mențineți o procedură de limbă de control (CLP) a oricăror modificări pe care le-ați făcut IBM i, care poate fi apelat pentru a restabili aceste modificări dacă trebuie să restaurați pe un alt sistem
 • Automatizați operațiunile de stare restricționate cu software-ul propriu sau achiziționat

Preocupări legate de performanță

În calitate de administrator al copiilor de siguranță, trebuie să fiți conștienți de parametrii care afectează performanța și să încercați să le modificați pentru a profita la maximum de sistemul dvs. cu cât mai puțin timp de nefuncționare posibil. Cu cât procesorul și unitatea de bandă sunt mai rapide, cu atât mai rapide sunt copiile de rezervă, dar nu toată lumea își poate permite să cumpere un sistem mai mare ps alerg mai repede. Cu toate acestea, o nouă unitate de bandă sau VTL poate fi o investiție bună. Discul SSD va accelera și copiile de rezervă.

Dimensiunea datelor, tipurile și numărul de obiecte afectează viteza copiilor de siguranță. Obiectele cu o mulțime de membri sunt adesea mai lente pentru a face backup decât un singur obiect mare. Încercați să vă împărțiți copiile de rezervă în mai multe lucrări de copiere de rezervă. Sau pur și simplu faceți backup numai pentru bibliotecile de obiecte care se schimbă în locul tuturor bibliotecilor. Ambele sunt modalități de reducere a numărului de obiecte pe care le faceți backup. Starea restricționată este cel mai rapid mod de a face backup pentru orice bibliotecă, deoarece sistemul de operare nu trebuie să verifice dacă există blocaje de obiecte. Se presupune doar că biblioteca este complet gratuită pentru o operațiune de backup.

Având în vedere aceste instrumente și considerații, puneți la încercare strategia de backup.