Dacă bănuiți sau știți că sunteți deja infectat cu un virus pe computerul dvs. Windows 10, ce faceți? Urmați acești pași și este posibil să vă întoarceți în stare de funcționare în cel mai scurt timp.

Ar trebui să știți deja: utilizați software antivirus. Aceste programe – de la instrumente gratuite și software antivirus cu plată până la suite majore de securitate – păstrează filele pe computerul dvs. Windows cu scanări, monitorizare în timp real, chiar și analize euristice ale fișierelor și proceselor, astfel încât să poată fi identificate noi amenințări. Este imperativ, mai ales cu Windows, să aveți instalat antivirus.

Cu toate acestea, nici cel mai bun antivirus nu este 100% infailibil. Un dispozitiv deja compromis de malware ar putea intra în rețeaua dvs., oamenii pot plasa personal malware pe un sistem, iar unele malware rămân inactive, așteaptă să atace. Schemele de inginerie socială și phishing pot înșela oamenii (dvs.) să facă clic sau să descarce un link sau un atașament infectat. La naiba, există chiar și programe scareware care nu par să fie antivirus sau antispyware, dar când le instalați, vă infectați! Descărcați întotdeauna de la sursă – evitați site-urile de descărcare ale terților.

Uneori, este greu de spus când ați fost lovit de un virus de computer. Există o mulțime de semne pe care ar trebui să le urmăriți – performanțe incredibil de lente în care, odată ce computerul s-a închis, ferestrele pop-up ale browserului când niciun browser nu este deschis, avertismente înfricoșătoare din programele de securitate pe care nu le-ați instalat, chiar și cereri de răscumpărare. Dacă bănuiți sau știți cu certitudine absolută că aveți o infecție cu malware, iată pașii care trebuie luați, imediat, pentru a elimina malware-ul.

Actualizați-vă antivirusul

Mai întâi, asigurați-vă că software-ul antivirus este complet actualizat cu cele mai recente definiții ale virusului – așa identifică software-ul malware, pe baza a ceea ce a venit înainte. Furnizorii de antivirus reînnoiesc în mod constant aceste liste pe măsură ce întâlnesc noi virusuri și troieni în sălbăticie și în laborator. Dacă software-ul dvs. este într-o zi învechit, riscați o infecție.

Revenire, repornire, scanare și scanare din nou

Dacă aveți setate punctele de restaurare a sistemului în Windows, atunci când programele malware atacă și nu pot fi remediate, profitați de această oportunitate pentru a reseta sistemul. S-ar putea face trucul … dar probabil că nu. Este posibil ca malware-ul să fie prea inteligent.

Puteți reporni direct pe Microsoft Defender încorporat care vine cu Windows 10. Pentru aceasta, accesați Setări> Actualizare și securitate> Securitate Windows> Protecție împotriva virușilor și amenințărilor. (Dacă rulați un antivirus terță parte, îl veți vedea aici, plus o opțiune pentru activarea Microsoft Defender pentru „scanări periodice” care nu vor interfera cu activitatea în timp real a antivirusului instalat.)

Odată ce Windows Defender este activat chiar și pentru scanări periodice, căutați Opțiuni de scanare. Faceți clic pe acesta și bifați caseta de lângă Microsoft Defender Offline Scan. După o repornire, va face aproximativ o scanare de 15 minute pentru a căuta „rootkit-uri și alte programe malware foarte persistente”, potrivit Microsoft.

Scanare offline Microsoft Defender

Dacă aveți un troian cu acces la distanță (cunoscut și ca RAT) la bordul computerului, este posibil ca cineva să vă acceseze de la distanță computerul. Sunt vești proaste. La fel, dacă ați prins niște ransomware, nu doriți ca acesta să cripteze fișierele pe care faceți backup automat în cloud. Respirați adânc și ieșiți de pe internet. Trageți Ethernet de pe computer, opriți Wi-Fi-ul, deconectați routerul dacă sunteți ust. Garantează că PC-ul este deconectat. Asigurați-vă că nu folosește Wi-Fi de la un vecin sau de la o companie din apropiere pentru a rămâne online pe partea laterală. Apoi, încercați câteva scanări antivirus. Dacă Windows este compromis dincolo de utilizare – s-ar putea să nu vă permită nici măcar să intrați – treceți în jurul sistemului de operare pornind direct în software-ul antivirus. Utilizați un program bootabil, numit uneori „Live CD” sau „CD de salvare” – deși în zilele noastre, veți porni de obicei de pe o unitate USB. Pentru a fi în siguranță, configurați-l acum, în timp ce computerul dvs. este sănătos.